Pàgines

diumenge, 11 de març de 2012

Cal salvar el Desvetllament Bellugós

Fa anys que es cometa que el Desvetllament Bellugós és en fase de perill d'extinció. Any rere any el principal acte de la festa major de Mataró hi concorren més persones. Primer era una cosa d'aquells mataronins de tota la vida, més endavant, l'acte va servir com a element de cohesió d'una ciutat dividida entre el centre i les barriades. Finalment l'esdeveniment s'ha convertit en un fenomen comarcal i nacional on persones de diversos indrets del país, fan camí cap a Mataró cada 25 de juliol a la nit. Per tant, podem dir que l'acte central de Les Santes s'ha convertit en un patrimoni cultural i festiu de gran interès.

Això que d'entrada sembla bo, sembla un motiu de satisfacció, si t'ho mires amb calma arribes a la conclusió que és un problema. La gent de fora no sap el que ve a fer a Mataró, sovint no respecten els passos bàsics de l'acte i creen la seva pròpia festa dins del Desvetllament. L'alcohol, és evidentment, per desgràcia, un dels grans protagonistes del desastre. Tot això sumat a que es concentren milers de persones en un indret reduït, converteixen el propi desvetllament en una bomba de rellotgeria que algun dia podria explotar amb força. Així doncs un acte bonic, es converteix en un acte temut.

Amb això, sembla que per fi l'ajuntament està disposat a trobar-hi una solució. Tot i així cal dir que el que plantegen d'entrada no crec que ni de bon tros serveixi per salvar el desvetllament. Proposen un acte massiu paral·lel, quan això costa molts diners i ni molt menys et dona la garantia de salvar el desvetlament. És més, li treu protagonisme i divideix la ciutat novament en dos, la gent del centre i la gent dels barris com si la culpa fos només d'un d'aquests dos col·lectius. Obrir el Parc Central tota la nit vulnera i modifica el sentit històric de la Ruixada i crear un Desvetllament infantil a la tarda tampoc t'assegura que al vespre no tinguis la mateixa gent en el desvetllament tradicional. Altres propostes com fer pedagogia a escoles i instituts o vetar el vidre dins de la zona festiva crec que són més encertats però no resolen el problema de la massificació en una zona molt concreta de la riera i tampoc resol el problema de forma immediata com necessita el Desvetllament.

Així doncs, crec que l'ajuntament ha de començar a pensar noves idees ja que les que ens plantegen no van en el camí de salvar el desvetllament i el seu sentit, més aviat sembla que li volen treure protagonisme. Cal buscar, així doncs, propostes de canvi dins del propi Desvetllament. Cal parlar amb d'altres ciutats com Berga que apleguen molta gent en un sol acte per saber com organitzen ells el tema i eviten que l'aglomeració sigui un problema. Una proposta podria ser dividir la baixada a la Plaça Santa Anna en dos recorreguts diferents i fer la pujada conjunta degut a que la gran majoria dels assistents només fan la baixada i la pujada sempre és més suau.

D'altra banda també cal deixar clar que el salvament del Desvetllament no només es cosa de l'ajuntament. Cal que la ciutadania hi posi de la seva part tot respectant l'acte, però també cal que els portadors de la família Robafaves es mostrin oberts a possibles canvis (no en dubto que així serà) i ajudin a salvar l'esdeveniment més esperat de l'any pels mataronis i mataronines.

Cal així doncs buscar solucions, (recordo,entre tots) però per favor, el desvetllament ha de continuar sent el principal, i únic, protagonista a partir de 2/4 de 12 de la nit de cada 25 de juliol.

Imatge

Imatge
L'educació és a l'escola i a CASA!